İphone Kamerasının 2007’den 2025’e Evrimi

Steve Jobs’un o Apple Event sahnesinde durup dünyanın ilk iPhone’unu tanıttığı uzun zaman önce gibi geliyor. Bu sadece bir şey değildi. iPhone’un tarihinde önemli bir an, ancak teknoloji dünyasında devrim yaratan bir an.
- iPhone (2007)
- iPhone 3G (2008) ve iPhone 3GS (2009)
- iPhone 4 (2010)
- iPhone 4s (2011)
- iPhone 5 (2012), iPhone 5s ve iPhone 5c (2013)
- iPhone 6 ve iPhone 6 Plus (2014)
- iPhone 6s (2015), iPhone 6s Plus (2015) ve iPhone SE (2016)
- iPhone 7 ve iPhone 7 Plus (2016)
- iPhone 8 ve iPhone 8 Plus (2017)
- iPhone X (2017)
- iPhone XR, XS ve XS Max (2018)
- iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max (2019)
- iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro ve 12 Pro Max (2020)
- iPhone SE (2020)
- iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro ve 13 Pro Max (2021)
- iPhone SE (2022)
- iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro ve 14 Pro Max (2022)
- iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro ve 15 Pro Max (2023)
- iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro ve 16 Pro Max (2024)
18 yıl sonra, ilk iPhone birçok açıdan oldukça nostaljik bir cihaz. Küçük 2 MP kamerası, en azından gerçek bir kameraya sahip olamadığımızda, kullanmayı sevdiğimiz bir şeydi. Bununla birlikte, günümüze hızlı bir şekilde ilerleyin ve yıllarca süren yenilik ve geliştirme, şimdi gerçek bir kameraya rakip olanı üretti. Modern iPhone kameraları akıllara durgunluk vermekten başka bir şey değil. Ama buraya nasıl geldiler? iPhone kamerasının 2007’den 2025’e kadar olan evrimine bir göz atarken öğrenmek için bizimle kalın.
iPhone (2007)
İlk iPhone ikoniktir ve şüphesiz dijital çağın en önemli simge yapılarından biridir. Fakat OG iPhone piyasaya çıktığında, kamera kalitesi açısından çok az şey sundu. Bugün keyif aldığımız pek çok özelliğe sahip olmayan oldukça basit bir 2 MP kamera ile donatılmıştı. Otomatik odaklama, flaş ve hatta video gibi özellikler yoktu. Ön kamera yoktu. Kamerayla yapabileceğiniz tek şey bir fotoğraf çekmekti. Ve o zaman bile, bugün yaptığımız yakınlaştırma veya düzenleme özelliklerine sahip değildin. Kamera coğrafi etiketleme yetenekleriyle geldi. Ancak 412MHz işlemciye ve 3.5 inç ekrana sahip bir telefonda, ne görüyorsanız onu elde edersiniz.
iPhone 3G (2008) ve iPhone 3GS (2009)
İkinci iPhone sürümü heyecan verici yükseltmeler getirdi. Adından da anlaşılacağı gibi, iPhone 3G bir 3G ağı tanıttı. Ayrıca navigasyon, yeni yazılımlar tanıtıldı ve App Store tarafından üçüncü taraf yazılımların kullanılmasını sağladı. Yani, birçok büyük değişiklik. Kamera söz konusu olduğunda, en azından başlangıçta yükseltmeler mevcut değildi.
İçinde iPhone 3G incelememiz, Apple’ın orijinaliyle aynı 2 MP kamerayı nasıl koruduğuna hayıflandık. Rakip ürünler zaten 5 MP’de olduğu için bu bir hayal kırıklığı oldu. Ayrıca hala flaş, yakınlaştırma veya video kaydı yoktu. Fotoğraf kalitesi, düşük ışıkta en iyi ihtimalle iyi ve düşük ışık ayarlarında çok kötüydü. Daha sonra 3GS tanıtıldı. Neyse ki, 3 MP kamera, otomatik odaklama ve video kaydı dahil olmak üzere yükseltmeler içeriyordu.
iPhone 4 (2010)
Apple nihayet 2010 yılında iPhone 4 ile rakiplerini yakaladı. İlk olarak, sadece 0.3 MP’de harika olmayan ön kamerayı tanıttı. Ancak bu, FaceTimer’lar ve ellerinden geldiğince fazla meyve suyu sıkan selfie meraklıları için önemli değildi. Ön kamera, bir iPhone’da iletişim kurma ve fotoğraf çekme şeklimizi sonsuza dek değiştirdiği için ikonik olmaya devam edecek.
Arka kamera iPhone 4 için 5 MP sensörü ile ileriye doğru bir kuantum sıçramasını temsil etti. Bununla birlikte bir flaş vardı ve sadece normal bir flaş değil, bir LED flaş. 30 fps’de 720p ile HD video kaydını destekledi. Birçok yönden, iPhone 4 bugünün iPhone’larında tanıdığımız şeyi temsil ediyor. Bu, hiçbir yerde kamera tasarımı ve özelliklerinden daha belirgin değildir.
iPhone 4s (2011)
iPhone 4, Apple’ın amiral gemisi ürününe yeni boyutlar getirmeyi başardı. Ardından, 2011’de iPhone 4S, göreceğiniz gibi bu boyutları genişletti Kapsamlı incelememizde. Kameraya gelince, arka kameraya 3 MP eklenerek 8 MP’ye çıkarıldı. İPhone 4’ün düşük ışıklı fotoğraf kalitesini iyileştiren f/2.4 diyafram açıklığının yanı sıra geliştirilmiş bir lens vardı.
Video kayıt kalitesi 30 fps’de Full HD 1080p’ye yükseltildi. Bu, her zamankinden daha hızlı ve daha doğru olan geliştirilmiş otomatik odaklama mekanizmasına mükemmel bir iltifat oldu. Ses kalitesi ve video sabitleme de arka kameraya tam bir yükseltme yapılmasını sağlamak için bir destek aldı. Değişmeyen 0.3 MP ön kamera bile 4s’yi inkar edilemez parlaklığından mahrum bırakamadı.
iPhone 5 (2012), iPhone 5s ve iPhone 5c (2013)
Apple’ın yükseltme ivmesi biraz yavaşladı. iPhone 5. Kamera yükseltmelerinin başlığı, iOS 6 ile panorama modunun tanıtılmasıydı. Şirket ayrıca telefonun düşük ışık performansına daha fazla dikkat ederek lens performansını ve dayanıklılığını artırdı. Ön kamera 1.2 MP’ye iyi bir destek aldı. Ayrıca video özçekimleri için 720p HD video kaydının prömiyerini yaptı ve FaceTime kalitesini geliştirdi.
iPhone 5s değişmemiş 8 MP’lik bir arkaya sahipti, ancak diyafram açıklığında biraz iyileştirildi. Gerçek tonlu çift LED flaş ve ağır çekim video kaydı tanıtıldı. Ağır çekim kayıt 120 fps’de çok önemliydi. Ayrıca, kullanıcıların hızlı bir dizi fotoğraf çekmesine olanak tanıyan “Seri Çekim Modu” nu da tanıttı, bu özellik bugün son iPhone’lar tarafından korunuyor. iPhone 5c True Tone flaşın terk edilmesi dışında kamerayı değiştirmeden bırakın.
iPhone 6 ve iPhone 6 Plus (2014)
2014 sürümü iPhone 6 ve 6 Plus Apple’ın iPhone’unun bayrağını günlük hayatımıza gerçekten sağlam bir şekilde diktiği zamandı ve o zamandan beri hiç sökülmedi. Şirket telefonu tanıttığında, bunu büyük bir gelişme olarak ilan etti. Ve tam olarak sahip olduğumuz şey buydu.
Yeni modeller yalnızca daha büyük telefonlara yönelik tüketici taleplerini karşılamakla kalmadı, aynı zamanda telefon meraklıları için birçok teknik gereksinimi de karşıladı. Ancak kamera bu teknik gelişmelerin biraz dışında bırakılmış. 8 MP arka kamerayı ve 1.2 MP ön kamerayı hem normal hem de ağır çekim modunda video çözünürlüğüne yükseltmelerle korudu. Seri çekim modu, ön kamerayla özçekimleri kapsayacak şekilde genişletildi. Bunun dışında, beş seride kayda değer bir yükseltme yapılmadı.
iPhone 6s (2015), iPhone 6s Plus (2015) ve iPhone SE (2016)
Bir yıl sonra, Apple piyasaya sürüldü iPhone 6s ve 6s Plus, nihayet kamera söz konusu olduğunda tüm kartlarını ortaya çıkardı. En dikkat çekici değişiklikler arasında, arka kameranın megapiksel sayısının nihayet 12’ye çıkarılması yer aldı. Ardından, 30 fps’de 4K video kaydının tanıtımı yapıldı ve bu da onu bu yeteneğe sahip ilk iPhone haline getirdi. Apple ayrıca, o zamandan beri kameranın temel dayanağı haline gelen bir özellik olan Live Photos’u da uyguladı.
Daha keskin, daha pürüzsüz ve daha kararlı video kalitesi oluşturmak için HDR, panorama ve otomatik odaklamada da yükseltmeler yapıldı. Ön kamera ayrıca 5 MP’ye kadar önemli bir parıltı elde etti. Ayrıca, düşük ışıklı özçekimleri artırmak için ekranın görüntüsünü kullanan retina flaşı da tanıttı. 6s Plus, video sabitlemeyi dijitalden optiğe daha da değiştirdi. bu iPhone SE Dizüstü Bilgisayar iPhone 6’nın başarısı ile Phone 7’nin tanıtımı arasındaki dönemde kaybolan bir bütçe versiyonuydu. Kamerasında 6s ve 6s Plus’ta herhangi bir yükseltme yoktu.
iPhone 7 ve iPhone 7 Plus (2016)
İPhone 7’nin özellikleri düştüğünde, 12 MP kameranın sürekli kullanımı, cansız yükseltmelerle sonuçlanacak gibi görünüyordu – durum böyle değildi. İPhone 7’nin kamerasında ilk fark ettiğiniz şey, düşük ışık sorunlarını ortadan kaldırmak için dört LED anlamına gelen Quad-LED True Tone Flash’a sahip olmasıdır. Kamera ayrıca bir iPhone’da ilk kez hızlandırılmış video kaydını da tanıttı.
İPhone 7 Plus, çift kamerayı tanıtan ilk kişiydi ve nedenini gördük. Telefoto lensi için iki kat optik yakınlaştırma ile iki yakınlaştırma yükseltmesi yaptı. Ayrıca dijital yakınlaştırmayı yükselterek size fotoğraflar için 10 kata kadar yakınlaştırma ve videolar için altı kata kadar yakınlaştırma sağlar. Dahası, 7 Plus, iPhone’un Portre Modunu alan ilk kameraydı. Ön kamera dışarıda bırakılmadı, 7 MP’ye yükseltilirken aynı zamanda Canlı Fotoğraf da desteklendi. Kuşkusuz iPhone 7 Plus kamera yükseltmesi her kuruşuna değdi fiyatının.
iPhone 8 ve iPhone 8 Plus (2017)
2017 yılında Apple, iPhone 8 için 8 Plus’ın yanı sıra ve onlarla birlikte kamera oyununu bir adım öteye taşıdı. Video kalitesi bu kamera yükseltmesinin temasıydı. A11 Bionic Chip tabanlı telefonlar, görüntüleri her zamankinden daha hızlı ve daha iyi işleyebilir. iPhone 8’in kamerası 12 MP çözünürlüğe sahipti.
bu iPhone 8 Artı çift arka kameraya sahipti, yani iki adet 12 MP lens. Kameraların her ikisi de Apple’ın düşük ışıkta fotoğraf ve video kalitesini artırmanın en son yolu olan Yavaş Senkronizasyon’u tanıttı. Sensörler daha büyük ve daha hızlı olacak şekilde yükseltildi. Bu, 60 fps’ye kadar 4K video veya 240 fps’ye kadar 1080p Ağır Çekim video kaydedebileceğiniz anlamına geliyordu. 8 Plus, çeşitli aydınlatma efektleri sunarak Portre Modunun yeteneklerini genişletti.
iPhone X (2017)
Çok az telefon Apple’ın iPhone X’i kadar ikoniktir. Apple, 10. yıl dönümünü kutlamak için şimdiye kadarki en yenilikçi ve dönüştürücü iPhone’unu piyasaya sürdü. Söylemek abartı olmaz iPhone X her şeyi değiştirdi — çok az markanın kopyalayabildiği, endüstriyi tanımlayan bir cihazdı.
X’in kamerasının tasarımı, telefonun sol üst kısmına hoş bir çıkıntı sağlayan dikey çift kamera kurulumuyla telefonun kendisi kadar ikonik. Bu, önceki iPhone modellerinin yatay çift kamera kurulumundan bir sapmaydı ve iPhone’un yeni kamera tasarım yönünün başlangıcıydı. Kameranın kendisi iPhone 8 serisi ile birçok özelliği paylaştı. Bununla birlikte, geliştirilmiş bir telefoto lens, daha doğal kamera aydınlatması ve ön kamera için Portre Modu gibi dikkate değer küçük ayarlamalar yapıldı.
iPhone XR, XS ve XS Max (2018)
Bir yıl sonra Apple, X serisinin üç varyasyonunu “ceketinizi bedeninize göre kesin” şeklinde tanıttı. XR, XS ve XS Max, kendi başlarına iPhone harikalarıdır. İle başlayan iPhone XR — eğer mantıklıysa, bu iPhone X’in SE versiyonuydu. Serinin kullanıcılar için bütçe seçeneğiydi. Kamerasının tasarımı diğerlerinden farklıydı ve çift kamera yerine tek bir kameraya sahipti. Ancak özellikler açısından, X’in sahip olduğu hemen hemen her şeyi koruyor, ancak tek kamera kurulumu sayesinde azaltılmış Portre Modu özelliklerine sahip. Fakat iPhone XS ve XS Max Portre Modu Aydınlatma seçeneklerine Sahne Işığı eklendi. Ayrıca görüntülerin kalitesine derinlik katan Akıllı HDR’yi de getirdiler.
iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max (2019)
iPhone 11 Modelleri birçok yeni özellik tanıttı ve mevcut olanların yeteneklerini genişletti. Tasarımı, hala çift kamera olmasına rağmen kare bir modele ayarlandı. Arka kamera çözünürlüğü hala 12 MP’de sabitlendi. Ancak, ön kamera buna uygun bir destek aldı.
Bu yeni 12 MP ön kamera ile 4K video kaydının yanı sıra Akıllı HDR, Ağır Çekim ve Portre Işığı arka kamerayla eşleşti. Ayrıca, Apple’ın en iyi düşük aydınlatma kalitesini sağlama konusundaki kararlılığını daha da gösteren Gece Modu’nu tanıttı. bu iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max geri adım atmadı, ikincisi kolayca şimdiye kadarki en abartılı telefonlardan biri oldu. Ayrıca kare model tasarımını da kullandılar, ancak bu sefer üçlü kamera kurulumu kullandılar. 11’te bulunan tüm yeni ve mevcut özellikleri korudular. Farklı oldukları yer, 4x optik yakınlaştırma aralığı olan Deep Fusion ve QuickTake’in piyasaya sürülmesiydi.
iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro ve 12 Pro Max (2020)
iPhone 12 Modelleri ve 12 Mini iPhone 11’in kare modül kurulumunda aynı çift kamerayı taklit etti. Bu kameralardaki büyük değişiklikler arasında Smart HDR 3, Dolby Vision HDR ve hem geniş hem de ultra geniş lenslerini kapsayacak şekilde genişletilmiş bir Gece Modu yer aldı. Ön kamera tüm bunları içeriyordu. Ancak, özellikle, Gece Modu ve Deep Fusion eklemeleri, ön kamerada ilk kez yer aldılar.
LiDAR Tarayıcı, iPhone 12 Pro’nun büyük kamera eklentisiydi. Bu, düşük ışıkta kameranın otomatik odaklamasını iyileştirir. Ayrıca, Gece Modu portrelerini güçlendirme gibi gelişmiş AR özelliklerini de etkinleştirir. bu iPhone 12 Pro ve 12 Pro Maks ProRAW’ı daha da tanıttı. Bu özellik, fotoğrafçıların Apple’ın hesaplamalı fotoğrafçılığını kullanarak otantik görüntüler yakalamasına olanak tanır.
iPhone SE (2020)
Bütçe dostu bir çerçevede benzer performans sağlayan 2020 iPhone SE eski ve tanıdık bir arkadaş gibi hissettim. Bu muhtemelen iPhone 8 donanımı ve iPhone 13’in A11 Bionic çipinin birleşiminden kaynaklanıyor. İlk nesil SE gibi, bu cihaz da basitleştirilmiş bir kameraya sahipti. 12 MP arka kamera ve 7 MP ön kamera vardı. Arka kamera, iPhone 8’lerle aynı sensörü kullandı. Ayrıca Portre Modu, Akıllı HDR ve QuickTake özelliklerine de sahipti. Ön kamera, arka kameranın tüm Portre Modu ve Akıllı HDR özelliklerini devraldı. Bununla birlikte, arka kameranın 1080 fps’ye kadar yeteneklere sahip 30K’sının aksine, video kayıt kalitesini 4 fps’de 60p ile sınırladı.
iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro ve 13 Pro Max (2021)
iPhone 13, Apple’ın kamera oyununun profesyonel düzeyde kamera alanına girmeye başladığı zamandı. Bunun merkezinde Sinematik Mod’un tanıtımı vardı. Sinematik Mod bir oyun değiştiriciydi ve hala da öyle. Kameraya yalnızca birinci sınıf Nikon fotoğraf makinelerinde bulabileceğiniz bir alan derinliği efekti getirdi. Dahası, hem arka hem de ön kameralarda yer alıyor.
Bunun yanı sıra, iPhone 13 için ve 13 Mini, geniş ve ultra geniş lensleri korudu. bu iPhone 13 Pro ve Pro Max sürümlerinde bunun yanı sıra bir telefoto lens bulunur. Ayrıca, 2 cm’ye kadar küçük nesnelerin ayrıntılı bir şekilde odaklanmasına izin veren makro fotoğrafçılığı da tanıttılar. Telefonlar ayrıca Smart HDR 4, Deep Fusion ve Portrait Mode dahil olmak üzere temel özelliklerini korudu ve geliştirdi.
iPhone SE (2022)
iPhone SE’nin üçüncü ve en yeni nesli, SE’nin bütçesi kısıtlı olanlar için kompakt, güç dolu cihazlar sağlama mirasını sürdürüyor. Bu cihazın merkezinde iPhone 13’ün A15 Bionic çipi yer alıyor. Bu, önü ve arkası cam olan havacılık sınıfı bir alüminyum çerçeve ile donatılmıştır. Kameranın kendisi 12 MP çözünürlüğe sahip tek bir lenstir.
Tek lens, daha pahalı iki veya üç lensli muadillerinin ultra geniş veya telefoto lenslerini değil, yalnızca geniş lensi spor yaptığı anlamına gelir. Sinematik Mod burada yok, bu şaşırtıcı değil. Ancak, Akıllı HDR 4, Derin Füzyon ve Portre Modu burada mevcut. Aslında iPhone SE ve iPhone 13 arasında karar vermek kolay bir şey değil.
iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro ve 14 Pro Max (2022)
Kamera çözünürlüğü ve işleme söz konusu olduğunda, iPhone 14 Pro temel model 14 ve 14 Plus ile karşılaştırıldığında bile ileriye doğru büyük bir sıçramayı temsil etti. Kameraya odaklandığımızda, modellerin hepsi oldukça benzerdi, ancak Pro sürümlerinin sunduklarında heyecan verici bir tuhaflık vardı.
iPhone 14 ve iPhone 14 Plus, her zamanki 12 MP çift kamera sistemini korudu. Pro, yeni bir 48 MP ana sensörün piyasaya sürülmesiyle bunu geliştirdi. Şüphesiz, 14 Pro ve iPhone 14 Pro Maks çok daha gelişmişti ve bize beş yeni temel özellik kazandırdı. Ön kamera için yeni Photonic Engine, Aksiyon Modu, 4K’da Sinematik Mod, 48 MP ProRAW ve Otomatik Odaklama vardı.
iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro ve 15 Pro Max (2023)
iPhone 15 14 Pro’nun kaldığı yerden devam etti. 2016’nın iPhone 7’sine kadar uzanan tüm temel modellerden dört kat artışla 48 MP kameraya sahip ilk temel iPhone modeli oldu. Ancak uyarı, iPhone 15’in ana kamerasının varsayılan olarak 24 MP fotoğraf çekmesiydi. Ultra geniş kameranın çözünürlüğü de hala varsayılan 12 MP olarak ayarlandı.
Telefon ayrıca Akıllı HDR 5 ve Yeni Nesil Portreleri de tanıttı. İlki daha doğal görüntüler üretmeyi amaçlarken, ikincisi otomatik derinlik algılamaya izin verdi, yani portre efektlerini manuel olarak ayarlamadan kullanabilirsiniz. İçinde iPhone 15 Pro incelememiz, LiDAR Tarayıcı ve ProRAW’da korunduğunu ve geliştirildiğini gördük ve 5x optik yakınlaştırma ekledik.
iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro ve 16 Pro Max (2024)

Apple’ın amiral gemisi ürününün şu anki kralı, iPhone 16 Modelleri silsile. Bu modeller birçok açıdan son teknoloji ürünüdür ve kamera kesinlikle onlardan biridir. Base ve Plus modelleri, geniş lensli kameranın yerini almak için 48 MP Fusion kamerayı tanıttı. Bununla birlikte, gelişmiş diyafram açıklığı ve makro fotoğrafçılık yeteneklerine sahip 12 MP ultra geniş lensi koruyor.
bu iPhone 16 Pro modellere ilk kez 48 MP ultra geniş kamera takıldı. Bu, 48 MP Fusion lensi ve 5x telefoto lensi ile birlikte çalışır. Bu, süper yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilmesi gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, kullanıcılara daha net çekimler için GoPro kamera seviyeleri stabilite sağlamak için ikinci nesil sensör kaydırmalı optik görüntü sabitleme özelliği de vardır.